Як Ви вітаєтесь?

Давно цікавила дана тема. Але от ніяк воно не вдавалося запитати і викласти власну думку.

Я знаю декілька типів привітання. В залежності від регіону і місця нашого проживання, в залежності від часу, від віросповідання, тощо. Загалом їх є багато. От в моєму регіоні поширено декілька. Серед них чітко можна виділити наступні:
1. Це привіт, хай, здоров і щось близьке за духом, вони поширені в дружній компанії давно знайомих людей.
2. Добрий день, ранок, вечір - офіційні привітання в містах і ділових моментах. Так вітаються майже всі.
3. Слава Ісусу Христу, Христос Народився (ще вживають Христос Охрестився), Христос Воскрес - таке вітання є в православних християн, котрі є основною масою населення тут.

Отже, виходить, є три поширені типи вітань. Правда мене часами веселить, коли є люди, що зазвичай вітаються за п.2, а от приходить час свят (Різдво, Великдень), стають такими набожними. У більшості випадків люди таким привітанням хочуть підкреслити свою набожність і зробити з цього показуху. А чому? Якась несумісність. Треба або так, або так вітатись. А може байдуже як, лиш би вітатись?:)

В мене вже звичні запитання до вас. А як Ви звикли вітатись? Чому саме так?


Реклама в блозі: А знаєте, що виготовляє фірма braas? Класні типи покриття вашого даху. Для мене найгарнішим з них, є черепиця. А вам?

Коментарі
  1. Я вітаюся точно так, як ти написав трохи вище: Привіт, Добрий день, Христос Народився і т.п. Єдина відмінність полягає в тому, що я зазвичай говорю не “Христос Охрестився”, а “Христос Хрещається”, але це дрібниці, які не міняють суті.

    Чому так? Можливо, тому що ми обоє живемо в одному місті…

    • Ну а чому тоді не вітаєшся постійно по християнські? Взагалі Христос Хрещається то такого привітання немає але щось я ніяк не знайду правди бо в одних церквах кажуть, що так не кажуть, а в інших кажуть, що саме так і треба на Йордан казати.

  2. Ruslan

    Приїзжі у Львові, я сам був таким 2 роки, дивуться з того що з Різдва до Водохреща – Народився, З Водохрища до Паски – Хрищається, від Паски до Різдва – Воскрес.

    Як казав мій викладач математичних наук (сам корінний львів’янин) чим більше церков будують – тим більше грат на вікнах.

    Не люблю людей котрі при кожній нагоді підкреслюють свою набожність, а тримають камінюку за пазухою, і ножа в халяві

    • В основному набожними стали колишні комуністи, атеїсти і інші хамелеони. Міняється маска але не сама людина. Так чим більше церков тим більше решіток і грабіжників.

      • Церква то гарний бізнес. В церкві мають служити люди далекі від мирського життя… Але мова тут просто про привітання 🙂

    • від Паски до зелених свят кажуть Христос Воскрес, а не до Різдва.
      А про приїзджих не зрозмів.

  3. Вітаюся по різному на роботі (оточення кабінету) і з друзями не в громадських місцях просто “Привіт”, на вулиці і будь в яких установах навіть якщо це мої знайомі, чи дружина “Добрий день + ФІО” це наслідки роботи даються в знаки і це досить часто позбавляє як дурних запитань так і проблем. Ну і в Карпатах “Слава Ісусу Христу” лише там почуваюся ближче до бога і подалі від божевілля.

    • З жінкою так офіційно?*:)) комедія. І вдома через прошу перепрошую?:)) А не тільки в карпатах так вітаються, а в усіх селах і містечках західної України

  4. взагалі люблю казати “хеллоу”)) але це тільки з друзями))
    таке питання – у когось колись потрапляв сайт під фільтр гугла? Як найшвидше можна вибратись з такого становища? А то я вже зовсім засмутився((

  5. Вітання залежить від того, до кого вітаюся. І різного роду набожним бабцям просто приємніше почути Слава Ісусу навіть від атеїста – вони так звикли. Ніяка це не показуха.

  6. а ще є “дай Боже щастя”

  7. До одноліток чи молодших за мене кажу “Прівєт”, до старших, зазвичай, “Здрасті”(якщо знаю їх), або “Добрий день”. “Христос воскрес” на свято вживаю, тільки якщо інші так само христосаються. Так-як в цей час вихідні і бачу в основному родичів, то нічого такого в цьому немає.

Додати коментар